ДП «Гарантований покупець» сьогодні фактично визнав ручне втручання в розподіл європейського цільового кредиту на погашення боргів «зеленим» інвесторам, у тому числі підприємствам ДТЕК ВДЕ. Штучна затримка коштів на рахунках АТ «Ощадбанк» і подальший зворотній вивід коштів, які мали потрапити до компанії, має ознаки вчинення протиправних дій та зловживання службовим становищем посадовими особами ДП, банку та тих вищих посадових осіб держави, які давали відповідні незаконні розпорядження. Наявність незаконних дій окремих осіб підтверджується розбіжностями у публічних заявах Ощадбанку та ДП.

Незаконні дії низки посадових осіб призвели до падіння котирувань єврооблігацій DTEK Renewables. Зокрема, вартість єврооблігацій DTEK Renewables після маніпуляцій з коштами з боку ДП Гарантований Покупець впала нижче номіналу. Разом із цим впали котирування єврооблігацій НЕК Укренерго і суверенні кредитні показники держави Україна.

ДТЕК ВДЕ вимагає від ДП «Гарантований покупець», АТ «Ощадбанк», Кабінету Міністрів України, а також Офісу Президента забезпечити якнайшвидшу виплату заборгованості перед компанією. Подальші затримки розцінюватимуться як посилення політичного та фінансового тиску на бізнес.

ДТЕК ВДЕ веде підготовку до юридичного захисту своїх прав та відшкодування збитків, завданих компанії та інвесторам, у міжнародних інстанціях та національних судових органах.